Blog

Cross-platform mobiele app-ontwikkeling:Tips & Trends voor het maken van mobile apps

Cross-platform app-ontwikkeling is een strategie waarbij een enkele app wordt ontwikkeld die op meerdere besturingssystemen kan draaien, zoals Android en iOS. Het biedt verschillende voordelen, waaronder een lagere ontwikkelingskosten, snellere time-to-market en een breder bereik van het publiek. Volgens recente gegevens wordt Flutter beschouwd als een van de meest populaire cross-platform framework. Het aantal beschikbare apps in de Google Play Store en de Apple App Store is respectievelijk 3,48 miljoen en 2,22 miljoen, wat aantoont dat het ontwikkelen van apps voor zowel Android als iOS essentieel is voor zakelijk succes. Wij merken in onze app development dat de trend voor het gebruik van Flutter sterk groeit.

Belangrijkste punten die wij hebben geleerd:

 • Cross-platform app-ontwikkeling stelt u in staat om een enkele app te bouwen die op zowel Android als iOS kan draaien.
 • Voordelen van cross-platform app-ontwikkeling zijn onder andere lagere ontwikkelingskosten en snellere time-to-market.
 • Flutter en React Native zijn populaire cross-platform frameworks.
 • Er zijn miljoenen apps beschikbaar in zowel de Google Play Store als de Apple App Store.

Wat is Cross-Platform?

Cross-platform appontwikkeling houdt in dat er een enkele app wordt gecreëerd die op meerdere besturingssystemen kan draaien, in plaats van aparte apps te bouwen voor elk platform. Het belangrijkste voordeel is dat het ontwikkelen van aparte native apps voor elk platform hoge kosten en extra inspanningen met zich meebrengt. Met cross-platform appontwikkeling kunnen ontwikkelaars een enkele codebase gebruiken om apps voor zowel Android als iOS te bouwen, waardoor de ontwikkelingstijd en kosten worden verlaagd. Populaire cross-platform frameworks zijn onder andere Flutter, ontwikkeld door Google, en React, ontwikkeld door Facebook.

Met cross-platform appontwikkeling kunnen ontwikkelaars hun apps beschikbaar maken voor een breed scala aan apparaten en besturingssystemen, waardoor ze een groter publiek kunnen bereiken. Ze kunnen gebruikmaken van gemeenschappelijke code om de functionaliteit en het ontwerp van de app op meerdere platformen te delen. Dit betekent dat ze geen aparte code hoeven te schrijven voor elk platform, wat de ontwikkeltijd en de kosten vermindert.

Framework zoals Flutter en React maken het gemakkelijk voor ontwikkelaars om cross-platform apps te bouwen. Deze frameworks bieden een breed scala aan functies en tools die ontwikkelaars helpen bij het maken van krachtige en intuïtieve apps. Met Flutter kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van de Flutter-widgetbibliotheek, die een scala aan widgets biedt die kunnen worden aangepast aan de behoeften van de app. React maakt gebruik van JavaScript en stelt ontwikkelaars in staat om code te delen tussen platforms, waardoor de ontwikkeltijd verder wordt verkort.

Met cross-platform app-ontwikkeling kunnen ontwikkelaars een breed scala aan apparaten en besturingssystemen targeten, waardoor ze een groter publiek kunnen bereiken en de kosten kunnen verlagen.

Bij het overwegen van cross-platform app-ontwikkeling is het echter belangrijk om rekening te houden met enkele uitdagingen. Niet alle functies en mogelijkheden van elk besturingssysteem kunnen gemakkelijk worden geïmplementeerd in een cross-platform app. Sommige geavanceerde of platform-specifieke functionaliteiten kunnen beperkt zijn in cross-platform frameworks. Ook kunnen er prestatieverschillen optreden tussen een cross-platform app en een native app.

Als ontwikkelaar is het van groot belang om de behoeften en vereisten van het project te evalueren voordat je besluit om een cross-platform app te ontwikkelen. Het kan verstandig zijn om te overwegen welke functionaliteiten en platform-specifieke functies nodig zijn en of een native app mogelijk een betere keuze is voor het project.

Verschil tussen Native en Cross-Platform

Een essentiële overweging bij de ontwikkeling van een mobiele app is het kiezen tussen een native app of een cross-platform app. Hoewel beide benaderingen hun eigen voordelen hebben, is het belangrijk om de verschillen te begrijpen om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.

Native apps ontwikkelen

Native apps worden specifiek ontwikkeld voor een enkel platform. Dit betekent dat de app is geoptimaliseerd voor het specifieke besturingssysteem en volledig gebruikmaakt van de mogelijkheden en functies ervan. Door gebruik te maken van de native programmeertaal en tools van het platform, kunnen native apps uitstekende prestaties en een optimale gebruikerservaring bieden.

Belangrijke voordelen van native apps zijn onder andere:

 • Uitstekende prestaties: Native apps kunnen de volledige rekenkracht en functionaliteit van het besturingssysteem benutten, waardoor ze snel en responsief zijn.
 • Optimale gebruikerservaring: Doordat native apps zijn ontwikkeld met het specifieke platform in gedachten, kunnen ze naadloos aansluiten bij de look-and-feel en de gebruikersinterface-richtlijnen.

Hoewel native apps veel voordelen bieden, zijn er enkele belangrijke nadelen:

 • Aparte ontwikkeling voor elk platform: Om een native app op meerdere platformen te lanceren, moet de app apart worden ontwikkeld voor elk platform. Dit kan leiden tot hogere ontwikkelingskosten en een langere time-to-market.
 • Onderhoud en updates: Het onderhouden en updaten van native apps kan uitdagender zijn, omdat er aparte codebases zijn voor elk platform. Dit betekent dat eventuele bugfixes, verbeteringen of nieuwe functies moeten worden geïmplementeerd en getest voor elk platform afzonderlijk.

Cross-Platform app inzetten

Cross-platform apps worden ontwikkeld met behulp van frameworks die het mogelijk maken om een enkele codebase te delen tussen meerdere besturingssystemen, zoals iOS en Android. Dit betekent dat ontwikkelaars de functionaliteit van de app slechts één keer hoeven te bouwen en kunnen delen tussen verschillende platforms. Dit biedt enkele belangrijke voordelen:

 • Snelle ontwikkeling: Doordat er slechts één codebase is, kan de ontwikkeling van een cross-platform app sneller zijn dan het bouwen van aparte native apps voor elk platform.
 • Lagere kosten: Een enkele codebase betekent dat ontwikkelaars minder tijd en middelen hoeven te besteden aan het ontwikkelen en onderhouden van de platformonafhankelijke mobiele app. Dit kan de kosten aanzienlijk verlagen.

Hoewel cross-platform apps veel voordelen bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen:

 • Mogelijk mindere prestaties: Omdat cross-platform apps moeten werken op verschillende besturingssystemen, kunnen ze mogelijk minder prestaties bieden dan native apps die zijn geoptimaliseerd voor een specifiek platform.
 • Beperkte toegang tot platform-specifieke functies: Cross-platform frameworks kunnen mogelijk niet de volledige toegang bieden tot alle platform-specifieke functies en mogelijkheden van elk besturingssysteem.

Desondanks de voor- en nadelen zijn cross-platform apps steeds populairder geworden vanwege hun snelle ontwikkeling en kosteneffectiviteit. Met de juiste keuze van een cross-platform framework en een goed ontwikkelproces kunnen ontwikkelaars nog steeds hoogwaardige apps bouwen die aan de meeste behoeften voldoen. Wij ontwikkelen native applicaties door gebruik te maken van Flutter. Bekijk hier een van onze apps: Dutna Personeelsplanner

Door cross-platform apps te kiezen, kun je mogelijk profiteren van snellere ontwikkeling en lagere kosten, terwijl native apps uitblinken in prestaties en gebruikerservaring. Het is belangrijk om de specifieke vereisten en doelstellingen van jouw app te evalueren voordat je een keuze maakt tussen een native app of een cross-platform app. 

cross-platform app ontwikkeling

Populaire Cross-Platform Frameworks

Er zijn verschillende populaire cross-platform app-ontwikkelingsframeworks beschikbaar, waaronder FlutterReact NativeXamarinIonic en Kendo UI.

Flutter, ontwikkeld door Google, is een van de meest geliefde frameworks onder ontwikkelaars vanwege de uitstekende prestaties en hoge kwaliteit van de apps die ermee gebouwd kunnen worden.

React Native, gelanceerd door Facebook, combineert de voordelen van JavaScript en React en wordt veel gebruikt door ontwikkelaars vanwege de mogelijkheid om code te delen tussen platforms.

Xamarin, verworven door Microsoft, maakt gebruik van C# en .NET voor het bouwen van cross-platform apps.

Ionic is gebaseerd op webtechnologieën zoals HTML, CSS en JavaScript en wordt veel gebruikt voor het ontwikkelen van hybride apps.

Kendo UI is een toolkit voor het ontwikkelen van moderne web- en mobiele apps.

Overzicht van cross-platform frameworks

FrameworksTaalPrestatiesGebruiksgemakCommunity-ondersteuning
FlutterDartUitstekendMakkelijk te lerenGroot en groeiend
React NativeJavaScriptGoedMatigZeer groot en actief
XamarinC#GoedMoeilijk voor beginnersGoed gevestigd
IonicHTML, CSS, JavaScriptRedelijkMakkelijkGroot en actief
Kendo UIJavaScriptGoedMatigGemiddeld

Waarom ontwikkelaars kiezen voor cross platform apps

Tegenwoordig gaan steeds meer developers over naar cross-platform ontwikkeling, in plaats van het bouwen van specifieke apps per platform. Maar waarom zouden ze deze overstap maken? Het antwoord ligt in de vele voordelen van cross platform ontwikkeling.

Een van de belangrijkste voordelen is de mogelijkheid om een enkele codebase te gebruiken voor meerdere platforms. Dit betekent dat developers slechts eenmaal hoeven te coderen en hun app vervolgens kunnen uitbrengen op zowel iOS als Android. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook kosten, omdat er geen aparte ontwikkelteams nodig zijn voor elk platform.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om sneller updates en bugfixes uit te brengen. Met cross platform app ontwikkeling kunnen developers gemakkelijker updates implementeren, omdat ze slechts één codebase hoeven te wijzigen in plaats van meerdere versies van dezelfde app. Dit versnelt het ontwikkelproces en zorgt ervoor dat gebruikers altijd de nieuwste versie van de app hebben.

Tot slot biedt cross-platform ontwikkeling ook mogelijkheden voor een groter bereik en een bredere gebruikersbase. Door apps beschikbaar te maken op zowel iOS als Android, kunnen developers potentiële gebruikers bereiken die anders misschien geen toegang zouden hebben tot hun app. Bovendien kunnen ze profiteren van de grote community’s en marktplaatsen die beschikbaar zijn voor cross-platform apps.

Al met al is cross-platform ontwikkeling een aantrekkelijke keuze voor developers vanwege de efficiëntie, snelheid en bereik die het biedt. Door slechts eenmaal te coderen en gebruik te maken van de voordelen van cross-platform ontwikkeling, kunnen developers succesvolle apps lanceren die zowel op iOS als Android kunnen draaien. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer developers deze route kiezen. Ook wij maken veelvuldig gebruikt van het ontwikkelen met cross-platform technologieën. 

Conclusie

Cross-platform app-ontwikkeling biedt vele voordelen voor ontwikkelaars en bedrijven die apps willen creëren voor zowel Android als iOS. Door het gebruik van populaire cross-platform frameworks zoals Flutter en React kunnen ontwikkelaars hoogwaardige apps bouwen met lagere kosten en een kortere ontwikkeltijd.

Hoewel cross-platform apps mogelijk niet dezelfde prestaties en toegang tot platform-specifieke functies bieden als native apps, is de toekomst van cross-platform app-ontwikkeling veelbelovend. De technologie evolueert voortdurend en er worden voortdurend nieuwe tools en oplossingen ontwikkeld om de uitdagingen van cross-platform app-ontwikkeling aan te pakken.

Met de juiste kennis en tools kunnen ontwikkelaars succesvolle cross-platform apps bouwen en profiteren van de voordelen die ze bieden, zoals een breder marktbereik en snellere time-to-market. Ontwikkeling van cross-platform apps zal naar verwachting blijven groeien in de toekomst, waardoor ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om hoogwaardige apps te bouwen die op meerdere besturingssystemen kunnen draaien.

Bronnen

 • Bieden cross-platform apps dezelfde prestaties als native apps?

  Cross-platform apps kunnen mogelijk minder prestaties bieden en beperkte toegang hebben tot platform-specifieke functies in vergelijking met native apps.

 • Hoe gaat CodeBlock cross-platform?

  Wij zien de grote voordelen van het ontwikkelen van applicaties via een cross-platform framework zoals Flutter. Echter beseffen we ons ons ook dat dit niet het hele verhaal is. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een widget te ontwikkelen en deze tool. Daarom streven wij er altijd naar om ook een native onderdeel toe te kunnen voegen aan de app.

 • Wat is het verschil tussen native en cross-platform apps?

  Native apps worden specifiek ontwikkeld voor een enkel platform, zoals iOS of Android. Cross-platform apps daarentegen kunnen op meerdere besturingssystemen draaien en maken gebruik van een enkele codebase.

 • Wat zijn de voordelen van cross-platform app-ontwikkeling?

  Cross-platform app-ontwikkeling biedt lagere ontwikkelingskosten, snellere ontwikkeltijd en een breder bereik van het publiek, doordat de app op meerdere besturingssystemen kan draaien.

 • Welke frameworks zijn er voor cross-platform app-ontwikkeling?

  Enkele populaire cross-platform frameworks zijn Flutter, React Native, XamarinIonic en Kendo UI.