Blog

Apple en zijn adembenemende geschiedenis sinds 1976

Apple Macintosh: Hello

Het bedrijf, opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak, is een van de meest succesvolle en invloedrijke bedrijven ter wereld. Het begon allemaal in 1976, toen Steve Jobs en Steve Wozniak een computer bouwden in de garage van Jobs’ ouders. Ze noemden hun creatie de Apple I, en verkochten het voor $666,66 aan een lokale computerwinkel.

Apple II

In 1977 werd de Apple II geïntroduceerde, een verbeterde versie die een kleurenscherm, geluid en een diskettestation had. De Apple II werd een enorm succes, vooral onder hobbyisten, scholen en kleine bedrijven. Apple groeide snel en werd al snel een leider in de computermarkt. In 1980 ging Apple naar de beurs en werd het een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld.

Het jaar 1983 markeerde de lancering van de Lisa, een geavanceerde computer die een grafische gebruikersinterface (GUI) had, waarmee gebruikers met pictogrammen, vensters en menu’s konden werken in plaats van met tekstcommando’s. De Lisa was echter te duur en te traag om aan te slaan bij het publiek. Het volgende jaar bracht Apple de Macintosh uit, een goedkopere en snellere versie van de Lisa die ook een GUI had. De Macintosh werd gepresenteerd met een iconische reclame die geïnspireerd was door het boek 1984 van George Orwell. De Macintosh werd al snel populair bij kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve professionals.

Ontslag van Steve Jobs

In 1985 verliet Steve Jobs het bedrijf na een machtsstrijd met de raad van bestuur. Hij richtte een nieuw bedrijf op, genaamd NeXT, dat zich richtte op het maken van krachtige computers voor de educatieve en wetenschappelijke markt. Ondertussen bleef het bedrijf zich concentreren op het introduceren van nieuwe producten, zoals de Apple Newton, een van de eerste personal digital assistants (PDA’s), en de Power Macintosh, een lijn van computers die gebruik maakten van de PowerPC-processor.

In 1996 werd NeXT overgenomen voor $429 miljoen, waardoor Steve Jobs terugkeerde naar het bedrijf als adviseur. Het volgende jaar werd hij benoemd tot interim-CEO, en begon hij met het reorganiseren en herpositioneren van Apple. Hij schrapte veel onrendabele producten en sloot allianties met Microsoft en Intel. Hij introduceerde ook de iMac, een kleurrijke en gestroomlijnde computer die gericht was op de consumentenmarkt. De iMac was een groot succes en hielp Apple om uit een financiële crisis te komen.

In 2001 betrad Apple de markt voor digitale muziek met de lancering van de iPod, een draagbare muziekspeler die duizenden nummers kon opslaan en afspelen. De iPod werd al snel een cultureel fenomeen en domineerde de muziekindustrie. In 2003 lanceerde Apple de iTunes Store, een online winkel waar gebruikers muziek, films, tv-shows en podcasts konden kopen of huren. De iTunes Store werd de grootste online muziekwinkel ter wereld.

In 2007 onthulde Steve Jobs de iPhone, een smartphone die een telefoon, een iPod en een internetapparaat combineerde. De iPhone had een touchscreen dat multi-touch gebaren ondersteunde, waardoor gebruikers konden in- en uitzoomen, scrollen en swipen met hun vingers. De iPhone had ook toegang tot de App Store, een platform waar ontwikkelaars applicaties konden maken en verkopen voor de iPhone. De iPhone veranderde de manier waarop mensen communiceerden, werkten en speelden, en zette een nieuwe standaard voor mobiele technologie. Die standaard hebben wij bijvoorbeeld toegepast is Yor MemoryBox.

In 2010 introduceerde Steve Jobs de iPad, een tabletcomputer die veel functies van de iPhone had, maar met een groter scherm en meer mogelijkheden. De iPad was ideaal voor het lezen van boeken, tijdschriften, kranten en websites, het bekijken van video’s, het spelen van games en het maken van presentaties. De iPad creëerde een nieuwe categorie van apparaten die de grens tussen laptops en smartphones vervaagde.

In 2011 overleed Steve Jobs aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij werd opgevolgd door Tim Cook, die al sinds 1998 bij Apple werkte als hoofd van de wereldwijde operaties. Onder het leiderschap van Tim Cook bleef Apple innoveren en nieuwe producten introduceren, zoals de Apple Watch, een slim horloge dat verbonden was met de iPhone, de Apple TV, een apparaat dat streamingdiensten en apps naar de tv bracht, en de AirPods, draadloze oordopjes die gebruik maakten van Bluetooth-technologie.

Vandaag de dag is Apple nog steeds een van de meest bewonderde en winstgevende bedrijven ter wereld. Het heeft meer dan 2 miljard actieve apparaten in gebruik, en meer dan 1,65 miljard tevreden klanten. Het heeft ook een loyale en gepassioneerde fanbase, die elk nieuw product met enthousiasme en verwachting verwelkomt. Apple staat bekend om zijn visie, design, kwaliteit en innovatie, en blijft de wereld verrassen met zijn baanbrekende creaties.

    Geen FAQ's gevonden.