Blog

Geschiedenis van Google

Google is een van de bekendste en meest invloedrijke bedrijven ter wereld. Maar hoe is het begonnen? En hoe heeft het zich ontwikkeld tot de technologiegigant die het nu is? In deze blogpost gaan we terug in de tijd en kijken we naar de geschiedenis van Google, vanaf het prille begin tot nu.

Het begon allemaal in 1995, toen twee studenten van de Stanford University, Larry Page en Sergey Brin, elkaar ontmoetten op de campus. Ze hadden allebei een passie voor informatica en wiskunde, en besloten samen te werken aan een onderzoeksproject. Hun doel was om een nieuwe manier te vinden om informatie op het internet te organiseren en te rangschikken, gebaseerd op de relevantie en populariteit van webpagina’s. Ze noemden hun project “BackRub”, omdat het gebruik maakte van backlinks om de kwaliteit van een website te bepalen.

In 1996 bouwden Page en Brin een prototype van hun zoekmachine, die draaide op de servers van Stanford. Ze realiseerden zich al snel dat hun zoekmachine veel potentieel had, en besloten om er een bedrijf van te maken. Ze veranderden de naam van hun project naar “Google”, een woordspeling op het wiskundige begrip “googol”, dat staat voor een 1 met honderd nullen. Dit weerspiegelde hun ambitie om alle informatie op het internet toegankelijk te maken.

In 1998 richtten Page en Brin officieel Google Inc. op, met een investering van 100.000 dollar van een familielid van Page. Ze huurden een garage in Menlo Park, Californië, als hun eerste kantoor, en namen hun eerste werknemer aan, Craig Silverstein, een medestudent van Stanford. Ze lanceerden ook hun eerste product, Google.com, dat al snel uitgroeide tot de meest populaire zoekmachine ter wereld.

In de daaropvolgende jaren breidde Google zijn diensten uit met onder andere Gmail, Google Maps, Google Earth, Google Translate, Google Chrome, Google Photos, Google Drive, Google Docs, Google Calendar, Google Play, YouTube en nog veel meer. Google ontwikkelde ook zijn eigen besturingssysteem, Android, dat nu het meest gebruikte mobiele platform ter wereld is. Bovendien begon Google te experimenteren met innovatieve projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s, biotechnologie, ruimtevaart en meer.

Google bleef ook groeien als bedrijf, met meer dan 100.000 werknemers wereldwijd en meer dan 70 kantoren in meer dan 40 landen. In 2004 ging Google naar de beurs, waardoor Page en Brin miljardairs werden. In 2015 onderging Google een grote reorganisatie, waarbij het een dochteronderneming werd van Alphabet Inc., een nieuw moederbedrijf dat alle activiteiten van Google en zijn andere projecten omvat.

Vandaag de dag is Google nog steeds een van de meest dominante en invloedrijke spelers op het internet, met meer dan 3 miljard zoekopdrachten per dag en meer dan 2 miljard actieve gebruikers per maand. Google blijft ook innoveren en nieuwe producten en diensten lanceren die ons leven makkelijker en leuker maken. Google heeft een lange weg afgelegd sinds zijn bescheiden begin in een garage, maar het heeft zijn missie niet vergeten: om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.

    Geen FAQ's gevonden.